JORNADES: QUINA MARCA BARCELONA? Inversions catalanes a l’exterior: EL CAS DE BUENAVENTURA, COLÒMBIA

 

banner

La Taula per Colòmbia i Lafede.cat us conviden a assistir a aquestes jornades el 26 i 27 de juny al CC Pati Llimona. En elles analitzarem el cas de la ciutat colombiana de Buenaventura que fa anys que pateix una greu crisi humanitària i de drets humans i donarem veu a les comunitats afectades perquè ens expliquin quina és la situació que estan vivint: Monseñor Epalza, bisbe de Buenaventura, Leyla Andrea Arroyo, representant del Proceso de Comunidades Negras i del Comité Inter-Organizacional, Alexander López, senador de la República de Colòmbia i Rocío del Pilar Segura, líder comunitària de Buenaventura.

Les empreses transnacionals han esdevingut un actor clau en l’actual procés de globalització, amb un poder econòmic i polític cada vegada més gran. Simultàniament, són creixents les denúncies que la societat civil fa contra aquestes empreses per violacions dels drets humans. Davant d’aquesta realitat ens preguntem si el marc internacional vigent, basat en una legislació voluntària, és suficient perquè les transnacionals responguin de manera efectiva per violacions dels drets humans. El fet que aquestes violacions es continuïn produint, no evidencia la necessitat d’un marc internacional basat en instruments legalment vinculants? En aquestes jornades pretenem donar resposta a aquest i altres interrogants.

Així mateix, analitzaran el cas de la ciutat colombiana de Buenaventura que fa anys que pateix una greu crisi humanitària i de drets humans, denunciada per nombrosos organismes nacionals i internacionals. En aquesta ciutat portuària hi està invertintuna empresa catalana, del Grup TCB, que contribueix a transformar aquesta ciutat-port en una ciutat ”modernitzada i eficient”.Tanmateix, són moltes les veus autoritzades que denuncien aquests megaprojectes alegant que estan contribuint a l’agreujament de la situació de violència a Buenaventura. A les jornades donarem veu a les comunitats afectades perquè ens expliquin quina és la situació que estan vivint.

Per últim, presentaran un conjunt de propostes que hem elaborat. L’objectiu és que les nostres institucions posin fil a l’agulla per evitar que empreses catalanes vulnerin els drets humans més enllà de les nostres fronteres.

Divendres 26 de juny

-17h30. Inauguració

Marta Macías, directora general de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya

Representant de l’Ajuntament Barcelona

Tono Albareda, representant de la Taula Catalana per Colòmbia i Lafede.cat

-18h00. Existeix algun control per a les empreses transnacionals?

Presentació de resistències a les transnacionals a casa nostra: Movistar, Aliança Contra la Pobresa Energètica, Aigua és vida i Repsol.

Juan Hernández Zubizarreta – Professor de la Universitat del País Basc

Brid Brennan – Transnational Institute d’Amsterdam (TNI)

-Fila zero: Representants sindicals, diputats i diputades del Parlament de Catalunya i del Parlament Europeu, i delegats d’Acció, l’agència de la Generalitat per a la competitivitat de l’empresa.

Modera: periodista per confirmar

Dissabte 27 de juny

10h00. El cas de Buenaventura: megaprojectes i crisi humanitària

Alexander López, senador de la República de Colòmbia

Héctor Epalza, Bisbe de Buenaventura

Leyla Andrea Arroyo, representant del Proceso de Comunidades Negras i del Comité Inter-Organizacional de Buenaventura

Modera: periodista per confirmar

11h30. Impactes socials i mediambientals. Actuació d’una empresa catalana: Grup TCB

Rocío del Pilar Segura– líder comunitària de Buenaventura

Xavier Sulé – periodista, coautor de l’informe sobre Grup TCB a Buenaventura

Modera: Isabel Galí, ex-corresponsal a Colòmbia amb TV3

13h00. Què poden fer les institucions catalanes?. Propostes des de la societat civil

Aida Guillén, vicepresidenta de Lafede.cat

 

Descarrega’t el programa aquí